2018. 09. 06. - 11:18

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMLEHETŐSÉGEK

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Helyszín: Hortobágy

A hortobágyi látogatás kiindulópontjának ajánljuk a látogatóközpontot. A Hortobágyra érkezők teljes körű információt kaphatnak a programlehetőségekről, rendezvényekről, szállás-, és vendéglátóhelyekről. A Hortobágy élővilágáról, természeti értékeiről készült 3D filmsorozatban a puszta élete ismerhető meg 4 évszakon keresztül.

Az épületben lévő ajándékboltban vásárolhatók kézműves termékek, hortobágyi ajándéktárgyak, könyvek, kiadványok. A kínálatban bivaly, őstulok, szürkemarha szalámi, házi sajtok is megtalálhatóak.

honlap: www.hnp.hu/latogatokozpont

 

A Hortobágy élŐvilága – Természetrajzi kiállítás

Helyszín: a látogatóközpontban

A puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató természetrajzi kiállítás. A szikes pusztát, a mocsarat és a sziki erdőt, mint jellemző élőhelyet egy-egy dioráma, illetve ezekben jó néhány élőlényfaj preparátuma segítségével mutatja be.

 

Darvak világa – A vándorok nyomában kiállítás

Helyszín: a látogatóközpontban

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. A Darvak világa – A vándorok nyomában kiállítás ezt a kivételes madárfajt, sőt öt kontinensen élő rokonait is igyekszik minél több oldalról bemutatni, illetve interaktív eszközökön keresztül sok ismeretet játékos formában átadni a látogatóknak.

honlap: www.hnp.hu/darvakvilaga

 

Hortobágyi Pásztormúzeum

Helyszín: Hortobágy

A Pásztormúzeum épülete eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol megpihentek a pusztán átutazók és a vásárokra érkezők. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.

honlap: www.hnp.hu/csardakutja

 

Körszín kézműves kiállítás és vásár

Helyszín: Hortobágy

A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá. Itt megtekinthető a szíjgyártó-, a fazekas-, a csizmadia-, a kovács-, kalapos-, mézeskalács készítő- és bognármesterek korhűen berendezett műhelye. A Körszín ajándékboltjában kézműves termékek is vásárolhatók. A Körszín előtt áll a Világörökségi Diploma átadásának emlékére emelt faragott kőoszlop.

honlap: www.hnp.hu/csardakutja

 

Hortobágyi Vadaspark

Helyszín: Hortobágy-Malomháza

A terület természeti adottságaira alapozott vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán. A védett területeken ma is élő vadállatok is bemutatásra kerülnek. Többek között: vadmacska, róka, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya.

A vadaspark célja továbbá az is, hogy ezeket a fajokat olyan környezetben mutassa be, mely jól tükrözi a Hortobágy egykori, ember előtti arcát. A malomházi bemutató-terület erre kiválóan alkalmas, ugyanis itt jelen van az összes jellemző tájképi együttes: a ligeterdők, a mocsarak és természetesen a nagy kiterjedésű puszta.

A kiállító teremben a kétéltűek és hüllők világát terráriumok, a puszta ősi élővilágát életnagyságú őstulok, vadló valamint vadszamár csontváz, nagyméretű, képes fajismertetők és a jellemző élőhely típusokat diorámákkal szemléltető bemutató segít megismerni. A kifutók kialakításának köszönhetően remek állatfotózási lehetőség adódik a látogatók számára.

A program időtartama kb. 1,5 óra.

 

Extra szafari

A vadasparkban a nagyvadak testközelből történő megtekintésére extra szafari program keretében van lehetőség. A túra során terepjáróval lehet a vadlovak és őstulkok közelébe menni. Az emelt díjas program időjárásfüggő, időtartama kb. 25 perc; maximális létszám 7 fő.

Programra való jelentkezés a helyszínen a vadaspark ajándékboltjában lehetséges.

honlap: www.hnp.hu/vadaspark

 

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Helyszín: Hortobágy-Halastó

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amelyek a tógazdasági hasznosítás mellett változatos és gazdag élővilágot rejtenek. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág, a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelye.

A kisvasút – mely az egyetlen halastavi környezetben futó személyszállító kisvasút Magyarországon – kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban és a belső tavak madárvilágában.

honlap: www.hnp.hu/kisvasut

 

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A háborítatlan éjszakai környezet a nemzeti park természetességének fontos eleme. Ennek védelmére jött létre 2011-ben hazánk második csillagoségbolt-parkja. Programjainkon szakember mutatja be a csillagos ég látnivalóit.

A Fecskeház erdei iskola csillagdájában vagy a nemzeti park természeti értékeinek bemutatásával összekötött csillagászati programok várják az érdeklődőket. Osztályok, csoportok, családok, erdei iskolások számára előadással egybekötött csillagdai programok is kérhetőek.

honlap: www.hnp.hu/csillagpark

 

látogatható tanösvények, területek a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A természeti értékek megőrzése és a látogatók épsége érdekében a nemzeti park területén szakvezető nélküli túrázásra úgynevezett bemutatóterületek, tanösvények lettek kialakítva. Ezek a területek a Hortobágy egy-egy jellegzetes élőhelyét mutatják be, melyet a látogatók önállóan fedezhetnek fel. A területek nemzeti parki belépőkártyával látogathatóak.

 

Hortobágy-halastavi tanösvény

A tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetnek meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medence fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.

A tanösvényen található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás vagy ismertebb nevén madárgyűrűző állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. A gyűrűző állomáson elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során, több alkalommal madárgyűrűzési bemutatót szervezünk. Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.

Megközelítés: A 33-as főút 67. kilométerkőnél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó irányába. Vasúton, a Debrecen-Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó állomástól kb. 100 méterre.

 

Egyek-pusztakócsi mocsarak bemutatóterület/Górési tanösvény és Fekete-rét tanösvény

Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el Ohat – Egyek – Tiszafüred határában, vízutánpótlása azonban a 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszűnt. A nemzeti park rehabilitációs munkájának köszönhetően a Tisza-szabályozás előtti vízjárást sikerült visszaállítani és a mocsári élővilágot újjáéleszteni. A tanösvényen található Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória-halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története, betekintés nyerhető a nemzeti park madárrepatriáló telepén folyó munkába bemutató volierek segítségével.

Górés-tanya mellett a fűzfákkal övezett csatornaparti gáton érhető el a Fekete-rét tanösvény, ahol pallóútról tekinthető meg a mocsár változatos élővilága. A bemutatóterület kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda.  Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Megközelítés: A 33-as főút mentén az egyeki útelágazástól vagy Kócsújfalutól.

 

Szálkahalmi tanösvény

A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű kurgán, melyet mintegy 5000 éve, a rézkor végén itt élt nomád, pusztai népek építettek.

A Hortobágy szikeseire jellemző összes növénytársulás megfigyelhető itt. Bejárható gyalogosan.

Megközelítés: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél.

honlap: www.hnp.hu/turizmus

 

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

Helyszín: Poroszló

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élőlények megfigyelését információs táblák és madármegfigyelő házikók segítik.A vízi sétány a Fűzfa kikötőből induló hajójárattal közelíthető meg.

honlap: www.hnp.hu/vizisetany

 

További információ a Hortobágyi Nemzeti Park látnivalóiról, szolgáltatásairól:

 Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

Tel.: +36 52 589 000 • +36 52 369 140

E-mail: info@hnp.hu • hortobagy@tourinform.hu

www.hnp.hu/turizmus