2021. 05. 20. - 10:55

Újraindult a babaúszás az Aqua-Palace élményfürdőben!

Újraindult a babaúszás az Aqua-Palace élményfürdőben!
Májustól minden hétfőn, szerdán és szombaton 10:30-tól várjuk a kezdő csoportunkba az anyukákat és babáikat a hajdúszoboszlói  Aqua-Palace élményfürdőben. A  babákat kizárólag olyan személy kísérheti, aki koronavírus védettségét igazolni tudja. 
A csecsemők természetes közege a víz, mert emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött időre, ezért a megfelelő hőfokú vízben megnyugszanak, könnyedén lebegnek. Erre a pozitív élményre épít a babaúszás, ami valójában egy vidám, dalokkal és mondókákkal kísért vízi foglalkozás, ahol a kicsik anya vagy apa segítségével intenzíven mozognak a vízben. A babaúszást 3 hónapos kortól lehet elkezdeni, mert a baba ekkorra megkapja a legfontosabb védőoltásokat, és a köldökcsonkja teljesen begyógyul. Az újszülöttek legalább 3, de leggyakrabban 6-7 hónapos korukig reflexszerűen zárják el külső orrnyílásaikat és szájukat, ha az arcukat víz éri. Ez a bizonyos búvárreflex akadályozza meg, hogy vizet nyeljenek le vagy lélegezzenek be. Számukra a merülés egy már korábban jól megszokott közegben történő mozgást idéz fel, hiszen az anyaméhben is hasonló élményben volt részük. Számukra hatalmas öröm ez a kötöttségek nélküli mozgás, ahol nem korlátozza őket a gravitáció nehézsége.
 
bab-mama.500

Az Aqua-Palace élményfürdőben a Gyermekvilág részlegen a bébi-úsztató medencében végezhető vagy gyakorloható a babaúszás. Mindezen kívül rendelkezésre áll még pihenő- , szoptató-, és pelenkázó helyiség is.

Ráczné Szécsi Margit és Czumbil Helga személye a garancia arra, hogy a babaúszás során a jó hangulat a legmagasabb szakértelemmel párosul. Általános tapasztalat, hogy a rendszeres foglalkozásoknak köszönhetően

  • javul a babák „edzettsége”, hiszen a mozgás nemcsak az izmokat, de a keringést is megdolgoztatja
  • nő a kicsik ellenálló képessége a gyakori gyermekbetegségekkel szemben
  • bizonyos életkorokhoz kötött mozgásokat gyorsabban, stabilabban sajátítanak el
  • fejlődik értelmi képességük, szociális készségük

babaúszás 1200

A víz a közeg, amely egy sor olyan ingert hordoz, amelyek az érzékelés minden területét érintik. Ez még kiegészül a szoros testi érintkezéssel, amely a kisbaba és szülei között erős bizalmi kapcsolatot alakít ki. A foglalkozások tudatosan erősítik az anya-gyermek kapcsolatot, elmélyül a kölcsönös egymásrafigyelés, és segítik a gyermek fejlődését, különösen a személyiség, a szocializáció és a mozgás terén. A gyereknek meg kell bíznia teljes mértékig a szülőben, így még erősebb kötelék alakul ki kettejük között. 

Mire vigyázzunk?

Ha fertőző vagy lázas a baba, nem szabad elvinni a foglalkozásra. A kicsik nyilvánvalóan még nem szobatiszták, ezért az erre a célra kialakított úszópelenkát kötelező beszerezni a számukra. Ajánlatos az órákat úgy beépíteni a napirendbe, hogy közvetlenül előtte ne kapjon enni a baba, nehogy a mozgás "bukással", hányással járjon. Ha sápadt, erőtlen, lila a szája, akkor ki kell vinni a vízből, gyöngéd dörzsöléssel, masszírozással át kell melegíteni. Sőt, közvetlenül a foglalkozás után a baba-masszázst is elsajátíthatják a szülők.

DSCF5990 1200

A babaúszásra előzetes egyeztetés szükséges a 06 52 558 558-as 302-es mellékű telefonon, vagy érdeklődni lehet az aqua-palace@hungarospa.hu e-mail címen.

Szeretettel várjuk a babákat és szüleiket az Aqua-Palace élményfürdőbe!