2020. 01. 12. - 14:00

Pávai Vajna Ferenc halálának 56. évforgdulójára emlékeztünk

Pávai Vajna Ferenc halálának  56. évforgdulójára emlékeztünk
A hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárójának mellszobránál és sírjánál helyezett el koszorút a Hungarospa Zrt. menedzsmentje nevében Varga Katalin szolgáltatási igazgató, valamint az önkormányzat nevében Czeglédi Gyula polgármester. 

Dr. Pávai Vajna Ferenc volt az a tudós geológus, akit hazánk trianoni megcsonkítása után az alföldi szénhidrogén kutatások főmérnökévé neveztek ki. Ő tűzte ki az I.számú mélyfúrás helyét Hajdúszoboszlón, melynek eredményeként 1925. október 26-án feltört a gyógyvíz. Bár nem földgázt talált, mégis ez az esemény hozta meg Pávai számára a szakmai elismerést, mely után számos felkérést kapott kutató fúrásokra. A sikeres fúrások nyomán méltán nevezték el a "Hévizek atyjának" . 

 

               Pávai mellszoborkoszorúzás2                                                            A képen: Pávai Vajna Ferenc  Gyógyfürdő előtti mellszobránál koszorút helyez el Varga Katalin szolgáltatási igazgató

Nyugdíjazása után sajnos Pávai neve méltatlanul feledésbe merült, nagy szegénységben halt meg 1964. január 12-én egy kis bányászfaluban, Mázán. 

1976-ban Hajdúszoboszló városa posztumusz díszpolgári címmel ismerte el munkásságát, hiszen nagyon sokat köszönhet városunk neki.  Hamvait 1981. október 26-án helyezték végső nyughelyére a Hajdúszoboszlói Köztemetőben. 

                     sírnál3

                                                                                 A képen: Czeglédi Gyula polgármester Dr. Pávai Vajna Ferenc díszsírjánál