2020. 06. 12. - 11:06

Munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot kapott a Hungarospa

Munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot kapott a Hungarospa

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatójának, Kircsi Lajosnak, munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot adott át egy sajtótájékoztató keretében 2020. június 12-én. A sikeres pályázat eredményeként 306 munkavállaló béréhez járul hozzá a kormány.

A Kormány 2020. április 29-től nyitotta meg a lehetőséget a csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatások benyújtására. Társaságunk az elsők között élt a támogatási lehetőséggel, így 2020. május 05-én 306 főre vonatkozóan nyújtottunk be támogatási igényt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályához. A kérelem benyújtásakor 472 fő volt társaságunk statisztikai létszáma. A munkavállalóink közel 65 %-ára – a pályázati feltételeknek megfelelően – tudtuk benyújtani a pályázatokat.

mozaik oklevél

A képen fent: a Hajdúszoboszlói Önkormányzat képviseletében, mint tulajdonos, Czeglédi Gyula polgármester, Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Kircsi Lajos, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója, Dr. Györgyi Zoltán, a Hajdúszoboszlói Járási Hivatal vezetője

Valamennyi támogatásban részt vevő munkavállalónk munkaideje 50% mértékben került csökkentésre. A pályázat során elbírált munkavállalók részére a maximális 3 hónapra szeretttük volna a támogatást igénybe venni. Kérelmünket – a rendelet szerinti 8 munkanapon belül – pozitívan bírálták el, mind a 306 fő vonatkozásában.
A pályázat mind a munkavállaló, mind a munkáltató részére számos kedvező lehetőséget teremt:
 
Mivel a pályázat benyújtása a munkavállalókkal együttes kérelemben történt, a munkavállalóinkat meggyőzték azok az érvek, melyeket a pályázat biztosíthatott számukra:
  • 3+1 havi=4 havi garantált foglalkoztatás;
  • csökkentett munkaidő mellett kedvező nettó jövedelem;
  • a csökkentett foglalkoztatás egyensúlyt teremt a munka és a családtagok (idősek gondozása, gyermekek tanítása, stb.) ellátására;

mozaik oklevél 2

A Hungarospa Zrt. részére biztosított előnyök:
  • a munkáltatót terhelő bérköltség csökkentésével lehetőséget teremt, hogy társaságunk kezelhető mértékű veszteséggel túljusson a veszélyhelyzet kritikus szakaszán.
  • a munkaidő csökkentés lehetőséget teremt az egészségügyi veszélyhelyzet által megkövetelt biztonságos munkavégzés betartására;
  • a csökkentett munkaidő 3 hónap átlagában való letöltése munkaidőkeretet teremt, ami biztosítja az egyes üzletágak újra nyitása esetén is az optimális munkaerő gazdálkodást/kihasználást.
  • lehetőséget teremtett társaságunk legfontosabb célkitűzésének, a munkahelyek és a munkavállalók megtartására.

 

SziZsu