2019. 03. 14. - 09:10

Március 15-i ünnepi megemlékezés az Aqua-Palace élményfürdőben

Március 15-i ünnepi megemlékezés az Aqua-Palace élményfürdőben

2019. március 15-én, pénteken délután 14 órától az Aqua-Palace élményfürdő Medenceterében a Körömvirág együttes és Pető István versmondó előadásával emlékezünk meg az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharcról.

Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. 

Történelmi részlet:
"A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. 15.-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották." /forrás: www.magyarorszag.hu/
 
2019. március 15. 1000
 
Látogassanak el hozzánk a hosszú hétvégén és ünnepeljenek velünk!
 
 
SziZsu