2016. 09. 07. - 14:09

Kenézy Gyula díjat kapott Rákosiné Butt Katalin, a Hungarospa vezető gyógytornásza

Kenézy Gyula díjat kapott Rákosiné Butt Katalin, a Hungarospa vezető gyógytornásza

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. szeptember 2-án adta át a „Kenézy Gyula Díj” kitüntetést Rákosiné Butt Katalin részére, melyet kiemelkedő, becsületes, lelkiismeretes több évtizedes szakmai munkája elismeréseként kapott a Város napján.

Nem is akármilyen díjat, a „Kenézy Gyula” kitüntetést vehette át Rákosiné Butt Katalin, a Hungarospa Zrt. Gyógyfürdőjének vezető gyógytornásza. Nem szeret a középpontban lenni, most mégis a szakma és az emberek szeme elé került, mert díjjal tüntették ki a Városházán tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, a Lovashajdúk Szoboszlóra telepítésének 410. évfordulója alkálmából. Őszintén hiszem, hogy nem várt és nem számított ilyen elismerésre, mert csak csendben teszi a dolgát a háttérben, de maximális odaadással. Munkájáért nem vár cserébe hálát, mégis folyamatosan érzi azoktól, akikkel törődik, és akiket segített a gyógyulás útjára lépni. A betegek mosolyából, tekintetéből, szeretetéből merít erőt ahhoz, hogy tovább folytassa hivatását.

A Kenézy Gyula Díjat Hajdúszoboszló Város Egészségügyéért Rákosiné Butt Katalinnak a következő indoklással ítélték oda: 

"Negyvenöt éve a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő elkötelezett munkatársa. Jelenleg is vezető gyógytornászként irányítja, felügyeli a szakmai munkát, szolgálva a helyi lakosok és az ideérkező betegek gyógyítását.  Pályafutása során kiváló eredményeket ért el súlyos sérültek műtét utáni rehabilitációjában. Magas szakmai felkészültséggel bíró, határozott személyiség, aki az idő múlásának dacára fáradhatatlanul és rendületlenül teszi a dolgát.

A Debreceni Egyetem fizioterápiás tanszék hallgatóinak gyakorlati oktatását is irányítja a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. gyógyfürdőjében. Hivatása mellett az Észak-Alföldi régió gyógytornász szakfelügyelője. Folyamatosan képezi magát, kongresszusokon vesz részt, előadást tart konferenciákon.

Kiemelkedő szakmai életútja során számos embernek javított életminőségén, adta vissza egészségét."

A díjat dr. Sóvágó László polgármester adta át Rákosiné Butt Katalinnak.

Városunk Emléknapján Bocskai István Erdélyi fejedelem lovas szobránál koszorút helyezett el Czeglédi Gyula, a Hungarospa vezérigazgatója és Rákosiné Butt Katalin, a Hungarospa vezető gyógytornásza.

A Rákosiné Butt Katalinnal készült interjút az alábbiakban olvashatják:

Szakmai pályafutása igen sokszínű, mellette pedig folyamatosan képezte magát. Hosszú évek óta Hajdúszoboszló Gyógyfürdőjében tevékenykedik. Meséljen szakmai útjáról!

1971-ben végeztem gyógytornászként a Madzsar Alice Gyógytornászképző Iskolában Budapesten, ezt követően kezdtem a pályafutásom Dr. Kun Károly reumatológus főorvos mellett a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben. Az intézményben nagyon családias légkör fogadott, hisz még csak 49 fő volt akkor az állandó dolgozók létszáma. Itt mindig segítették a szakmai fejlődésemet, hisz elvárás volt a vezetők részéről, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Ennek köszönhetően 1983-ban megszereztem a főiskolai képesítést Budapesten, úgy, hogy közben dolgoztam, gyermeket neveltem, tehát nem teltek tétlenül a napjaim. De a szakmán belül elengedhetetlen, hogy   naprakészek legyünk, hisz az orvostudomány, az egészségügyi eljárások is rengeteget fejlődtek az eltelt évek alatt, amihez nekünk is igazodnunk kellett és kell ma is. Mivel a hozzánk látogató betegek bíznak bennünk, ránk bízzák magukat és a gyógyulásukat, így állandó szakmai felkészültséggel kell rendelkeznünk, ahhoz, hogy teljes értékű ellátást tudjunk nyújtani számukra.

45 éve gyógytornász és 22 éve vezető gyógytornász a Gyógyfürdőben. Jelenleg Dr. Oláh Mihály orvos igazgató és Dr. Kálmánczhelyi Judit főorvos mellett, de korábban Dr. Kun Károly és Dr. Szűcs László főorvosokkal dolgozott együtt. Az orvosok változtak, de Ön mindvégig a fürdő dolgozója maradt. Mi motiválta- motiválja munkája során?

Itt mindenféle betegséggel találkozhatok, így nagyon sok területen kipróbálhatom magam, a képességeimet. Ami pluszt ad az az, hogy tudom, hogy a hozzánk ellátogató betegek, vendégek jobb állapotban, javultan távoznak, így évről évre visszatérnek hozzánk. Ez az, ami a legjobban motivál, és az, hogy bárkinek, nemtől, kortól és anyagiaktól függetlenül a legjobb tudásom szerint tudok segíteni. Ez sok erőt ad a mindennapi munkám során. Ami még örömmel és jóérzéssel tölt el, hogy a belföldi vendégeken kívül nem csak a környező országok, de a világ minden tájáról ideérkezők dicsérnek minket és sok esetben a külföldi kezeléseknél  jobbnak ítélik meg a munkánkat, a kezeléseink hatékonyságát. Ez a visszajelzés felemelően hat ránk. Segít még a hit abban, hogy minden esetben jobbá tudjuk tenni egy-egy vendég életét, javítunk az állapotán és meggyógyíthatjuk az embereket.

Az elmúlt évtizedekben sokféle embertípussal, betegséggel foglalkozott már a fürdőben. Voltak kirívó, vagy emlékezetes esetek? Akár pozitív vagy negatív?

Az egyik legemlékezetesebb időszakom, amikor a kisiskolások, középiskolások rendszeresen jártak hozzánk az akkori egészségmegőrző programnak köszönhetően és nagyon sok gyermekkel találkozhattam, akiknek a gyermekei szintén idejárnak és ezt nagyon jó megtapasztalni. Ami reumatológiai probléma, itt minden előfordult már. De nagy öröm például, amikor egy lábszárfekély begyógyul, vagy súlyos térdműtétek után a saját lábán távozik a beteg. Nincs kirívó eset, számunkra minden eset egyedi és különleges, igyekszünk mindenkin a legjobb tudásunk szerint segíteni. Az is nagy öröm és elismerés számomra, hogy visszajönnek megköszönni a munkámat, ilyenre számtalan példát tudnék mondani. De hírességek is rendszeresen megforultak intézményünkben, mint pl. a Bárdy György színművész, Orosz Adél balett táncosnő térdsérüléssel, vagy a sport területéről Farkas János, Albert Flórián, Mészöly Kálmán és Bene Ferenc is járt hozzánk rendszeresen. Sokat lehetett tanulni tőlük és mindig nagy szeretettel érkeztek hozzánk. Ami még emlékezetes a számomra, hogy egy Líbiában élő férfit - akinek az öccse Debrecenben PHD-zett az MTI Atomkiban - én kezeltem egy otthon végzett, rosszul sikerült térdműtét után. Emiatt a DOTE Ortopéd Klinikáján térdprotézis műtétet hajtottak végre, utókezelésre hozzánk jött és kezdetben nehezen kommunikáltunk, mert én magyarul ő pedig franciául tudott. Aztán az öccse segítségével gyorsan elsajátítottuk a legfontosabb szakkifejezéseket és egyre könnyebben haladtunk, olyannyira, hogy helyrehoztam a térdét. Hálából a hazautazását követően az egész családjával eljött megköszönni, hogy segítettem rajta. Megható és felejthetetlen pillanat volt számomra.

A fürdőben végzett munkáján  túl mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?

Nagyon szeretek a családommal, a gyerekeimmel együtt lenni. Szeretek olvasni és kirándulni, szívesen csinálok bármit, ami kikapcsol, szórakoztat. A férjemmel, amikor lehetőségünk van, mindig kimozdulunk, elutazunk valahová túrázni, nagyon szeretem a természetet.

A Hungarospa menedzsmentje és dolgozói szeretettel gratulálnak az elismeréshez!

 

SziZsu