2017. 06. 12. - 08:51

Harkálymentő akció a hajdúszoboszlói Strandfürdőben!

Harkálymentő akció a hajdúszoboszlói Strandfürdőben!

2017. június 9-én délután egy bajba jutott, törött szárnyú harkályfiókát sikerült megmentenünk a Hungarospa Strandfürdőjében.

Nem ritka, hogy a 32 hektáros fürdőben vadmadarak vendégeskednek a nyár folyamán, hiszen a napsütötte, vízparti, fás terület ideális fészekrakóhely lehet a költöző és itthon telelő madaraknak egyaránt. Egy nagy fakopáncs szülőpár rendszeres vendégei strandunknak, akik az úszómedence melletti fa odújában fészkelték be magukat és ott nevelték fel fiókáikat. Úgy tűnik, hogy már mindegyik elhagyta a fészket, egy kivételével: ő - vélhetően egy rossz próbálkozás miatt - törött szárnnyal próbált visszamenni az odú védelmébe, de sikertelenül.

Ekkor vették észre őt a Hungarospa munkatársai, akik óvatosan visszahelyezték őt az odújába, amíg a mentésről intézkedtek. Szerencsére a Hortobágyi Madárkórház Hajdúszoboszlói kirendeltségének munkatársai a lehető leghamarabb kiérkeztek a kora délutáni órákban, hogy megmentsék a sérült, árva állatot. A mentést követően autóval elvitték a területileg illetékes madármentő állomásra, amelynek a Hortobágyi Madárpark ad otthont. Itt szakszerű ellátást kapott és igen kedvezőnek ítélték az immáron sikeresen megmentett harkály fióka túlélési esélyeit. Amint önálló táplálkozásra és repülésre képes lesz, szabadon engedik.

Reméljük, hogy szüleihez hasonlóan majd ő is visszatér hozzánk!

 

SziZsu