2017. 10. 26. - 13:32

Dr. Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk a gyógyvíz feltörésének 92. évfordulóján

Dr. Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk a gyógyvíz feltörésének 92. évfordulóján

2017. október 26-án a gyógyvíz feltörésének 92. évfordulójára emlékezünk. Az évforduló alkalmából, 2017. október 25-én, koszorúzási ünnepségre került sor a Hajdúszoboszlói Köztemetőben Dr. Pávai Vajna Ferenc sírhelyénél, a Gyógyfürdő bejáratával szembeni mellszobornál, illetve az I. sz. fúrókút emléktáblájánál. A koszorúzáson a Hungarospa munkatársai is fejet hajtottak a gyógyvíz feltárójának emléke előtt.

A Gyógyfürdő főbejárata előtti parkban, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. képviseletében, Czeglédi Gyula vezérigazgató, Kállai Zsuzsa marketing és értékesítési vezető, Tóth Annamária főkönyvelő, valamint Szilágyi Zsuzsa PR menedzser helyezett el koszorút a hálás utókor nevében Dr. Pávai Vajna Ferenc mellszobránál. A Hajdúszoboszlói Köztemetőben a tudós, geológus díszsírhelyénél, illetve az I. számú kút emléktáblájánál is virággal tisztelegtek a felfedező munkája előtt.

Az első sikeresen végződő tiszántúli fúrásának helyszíne Hajdúszoboszló volt.
Hajdúszoboszlón Pávai Vajna Ferenc tűzte ki az I.sz. mélyfúrás helyét a várost átszelő főút mentén és személyesen irányította a munkálatokat. 1924. december 16-án kezdték el a fúrást, melynek célja szénhidrogén feltárás volt. 1925. október 26-án már 317 napja "vallatták a föld gyomrát", amikor földgáz kíséretében 1090,87 méter mélységből felszínre tört a 73 fokos víz.
A Hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárása hozta meg Pávai Vajna Ferenc számára az elismerést és hírnevet, mely után számos felkérést kapott.
Pávai Vajna Ferenc a hévizek feltárásáért és sokoldalú hasznosításáért munkálkodott, ezért mára a "Hévizek atyjá"-nak is nevezzük.

A tudós geológus azt jósolta, hogy a gyógyító víz világfürdővé varázsolja Hajdúszoboszlót, ami be is igazolódott. Akkor kiemelkedtünk a hajdúsági mezővárosok sorából, és mára - idegenforgalmi szempontból - a megye és az ország legjelentősebb települése vagyunk. Évről-évre igyekszünk eleget tenni Dr. Pávai Vajna Ferenc örökségének világszínvonalú működtetéséhez, hiszen a vendégigények felmérésével fejlesztünk, újítunk és korszerűsítünk. Idén már 2. alkalommal nyertünk az Év fürdője szavazáson vendégeink elégedettségének köszönhetően, valamint a nyáron kiemelt desztinációvá vált Hajdúszoboszló, a Debrecen, Hortobágy és Tisza-tó hármasával együtt, melynek köszönhetően a jövőben, több fejlesztés is meg fog valósulni fürdőkomplexumunkban. Ezt megelőzően, már az elmúlt hónapokban is voltak kisebb fejlesztések: a gyógyfürdőben új recepciót alakítottunk ki, új betegbehívó rendszert telepítettünk és egy új gyermekjátszóteret is építettünk, amit jövő nyáron két új gyermekmedencével is kiegészítünk majd. Mindezen törekvések azért is fontosak, mert ezzel is szeretnénk városunk hírnevét tovább öregbíteni és megőrizni egyedülálló fürdőkultúránkat a jövő számára.

 

SziZsu