2017. 01. 12. - 10:04

Dr. Pávai Vajna Ferenc halálának 53. évfordulójára emlékeztünk

Dr. Pávai Vajna Ferenc halálának 53. évfordulójára emlékeztünk

1964. január 12-én hunyt el Dr. Pávai Vajna Ferenc, a "Hévízek atyja", a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárója, akinek fontos törekvése volt, hogy tegyük hazánkat "fürdőországgá". Ezen a napon a tudós geológusra emlékezett a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. menedzsmentje.

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő előtti mellszobornál, valamint a Hajdúszoboszlói Köztemetőben található síremlékhelynél, koszorúval emlékezett Hajdúszoboszló város képviseletében Dr. Sóvágó László polgármester, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. nevében Czeglédi Gyula vezérigazgató és a Hungarospa vezető munkatársai.

Dr. Pávai Vajna Ferenc élete alkonyát a Tolna megyei Mázán töltötte és 1964. január 15-én kísérték utolsó útjára. A kezdet és a vég között egy kivételes életpálya rajzolódik ki, amiben a tehetség és hivatástudat köteléke, valamint az elért sikerek sora, a későbbi mellőzöttség és a magány érzésével párosult.
Élete utolsó éveiben egyedüli társai a régi, megsárgult folyóiratok, egykori jegyzetek, könyvek sokasága, az itt-ott elhelyezett kőzetminták - és nagy kedvence: a szivar - voltak.
Küzdelmes életét 1964. január 12-én fejezte be a szekszárdi kórházban, 78 éves korában. Halálának oka szívtrombózis volt. Ezután a fehér szakállú, alacsony termetű, "különös öltözetű" öregúr, kezében agyonhasznált aktatáskájával, hosszúnyelű, geológus kalapácsával többé már nem járta a Máza környéki tájakat, ahol visszaköszönt neki minden kődarab, minden dombhajlat és hegygerinc.
A Mázán elhunyt Pávai Vajna földi maradványait második újratemetésének helyéről, Szolnokról hozták át Hajdúszoboszlóra, és 1981. október 26-án helyezték örök nyugalomra a hajdúszoboszlói köztemetőben.

 

SziZsu