2008. 03. 17. - 09:42

A Hungarospa vezérigazgatója mondott beszédet a március 15-i városi ünnepségen

A Hungarospa vezérigazgatója mondott beszédet a március 15-i városi ünnepségen
Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulóján rendezett Ünnepi Megemlékezésen, 2008. március 15-én a Városháza előtti téren mondott beszédet Czeglédi Gyula, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója.
Az ünnepi beszédet Czeglédi Gyula Hajdúszoboszló város polgármesterének felkérésére mondta.
A szónok történelmi áttekintéssel kezdett, a nemzetközi viszonyok bemutatásával, majd az 1848-as forradalom előzményeit ismertette. Ezután részletesen végigkövettük az ifjú forradalmárok március 15-jét, az 12 pont kinyomtatásától, a Pilvax kávéházon át, egészen a Nemzeti Múzeumig, és Táncsics Mihály kiszabadítását. Czeglédi Gyula kitért a 15-ei események által kiváltott változásokra, mint az első magyar kormány megalakulására, a honvédelem megszervezésére, a nemzetiségi mozgalmakra, és szomorú végre az október hatodikai aradi kivégzésekre.

cikk3_574_20080315142745_578.jpg

A beszéd következő részében a forradalom hajdúszoboszlói vonatkozásairól, városunk hőseiről hallhattunk. Pély Gábor a Hajdúkerület főkapitánya volt, a 12 pontot Szoboszlón Császi Imre olvasta fel, Fogthüy János Pozsonyban képviselte a Hajdúkerületet, és járt Bécsben is. Mellettük a szabadságharc hőse volt Harsányi Bálint hajdúszoboszlói születésű huszár, aki katonáival titokban szökött haza Galíciából a szabadságharc védelmére.

cikk4_106_20080315142745_464.jpg

A szónok beszédének második részében párhuzamot vont a jelen és reformkor között, felhívva a figyelmet arra, hogy: „Akkor a márciusi ifjak tudtak új hitet adni az embereknek, hittek abban, hogy lehet másképpen is politizálni, lehet nemzeti összefogást teremteni. A szereplők ma mi vagyunk, azonban nincs közöttünk Kossuth, Petőfi, vagy Széchenyi típusú ember. A közfelfogás is más, mint a reformkorban. A reformkor a változtatás jegyében zajlott, ma pedig a változtathatatlanság szelleme nehezedik ránk. Nem tudjuk, hogy új reformkor előtt állunk-e, azt azonban érezzük, hogy újra kell fogalmazni a nemzet céljait és jövőképet kell mutatni az embereknek.” Majd hozzátette: „Bátran mondhatom, hogy a többség nyugodt, kooperatív, problémamegoldó politizálást vár a politikai elittől. Nem olyan nehéz ez a feladat, csak akarni kell, háttérbe szorítva az egyéni érdeket, a gyűlölködést, a túlzott pártoskodást vagy akár az álcivilkedést.”

cikk5_175_20080315142745_774.jpg

Végül Hajdúszoboszló lakosságához intézve szavait, kiemelte: „Az elmúlt évek szónokai itt városunkban is valamennyien felhívták a figyelmet az összefogásra, arra kérve mindenkit, hogy mutassunk példát itt Hajdúszoboszlón. Legyünk sziget a mai politikai csatározásokban. Kívánom, hogy Hajdúszoboszló mielőbb váljon igazi alkotó közösséggé, mely példát mutat összefogásból, lehetőségeivel jobban élve segíti a város további felvirágzását. Vigyázzunk egymásra, értékeinkre, jobb gazdája senki nem lesz városunknak, mint mi Hajdúszoboszlóiak együtt!”