2019. 10. 26. - 15:32

A gyógyvíz feltörésének 94. évfordulóján Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk

A gyógyvíz feltörésének 94. évfordulóján Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk
2019. október 26-án a gyógyvíz feltörésének 94. évfordulójára emlékeztünk. Az évforduló alkalmából koszorúzásra került sor a Gyógyfürdő bejáratával szembeni Pávai mellszobornál, a Hajdúszoboszlói Köztemetőben Pávai Vajna Ferenc sírjánál, illetve az I. sz. fúrókút emléktáblájánál.
A Gyógyfürdő főbejárata előtti parkban a Város Önkormányzata nevében Czeglédi Gyula polgármester, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. képviseletében pedig Szilágyi Zsuzsa PR menedzser helyezett el koszorút Pávai Vajna Ferenc mellszobránál, a Hajdúszoboszlói Köztemetőben a tudós, geológus sírjánál, illetve az I. számú kút emléktáblájánál, tisztelegve a hálás utókor nevében.
 
koszorú gyógyvíz 94
Nagy László János a Hévízek atyja című könyvéből idézve:
„Azon a bizonyos napon, október 26-án, műszakváltás után, reggel hat óra tízkor Matejkó, a fúrómester lépett az irodába. Pávai és Faller épp azon beszélgettek, hogy milyen intézkedést tegyenek az omlás megoldására. Matejkó is azért jött volna. Alig tette be maga mögött az ajtót, kintről Domokos Berci hangja süvített utána:
-Fúrómester úúúr! Megindult a lyuk! Tessiik jönniii! Ömlik a víííz!
Az irodából a három ember, mintha a hortobágyi forgószél kapta volna fel, úgy perdült ki az ajtón. A fúrótorony körül óriási gőzfelhőt eregetve, szakaszosan föl-fölvert az iszapos, gázos víz. A kitörés nyolc, tíz méterre röpítette fel a vastag vízoszlopot.
Úgy jött a víz, olyan dübörgéssel, mint a földrengés. Én éreztem is, hogy inog alattam minden, a torony is reszketett – mondta Domokos Bernát visszaemlékezésében, 89 évesen.
A víz 73 C-os volt és percenként 1600 liter dübörgött elő az 1091 méteres mélységből. A gáz 6000 kalória értékű volt és napi 3700 köbméter jött fel a vízzel. Az első ilyen hőértékű víz- és gázfeltörés történt itt és most Magyarországon. A naptár 1925 október 26-át mutatott.
Este Pávai rövid ünnepségre hívta össze embereit. Az első világháborúból kimustrált lánctalpas autón Bereczki Gábor sofőrrel négy nagy hordó sört hozatott. Az emelkedett hangulatban Pávai köszönte a munkát és még annyit jegyzett meg, hogy „tudják a bolondnak áll a szerencse, meg a pénz. Ez utóbbi inkább a városnak jut majd.”
 
SziZsu