2016. 10. 29. - 00:00

A gyógyvíz feltörésének 91. évfordulóján Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk

A gyógyvíz feltörésének 91. évfordulóján Pávai Vajna Ferencre emlékeztünk

2016. október 26-án a gyógyvíz feltörésének 91. évfordulójára emlékeztünk. Az évforduló alkalmából koszorúzásra került sor a Gyógyfürdő bejáratával szembeni Pávai mellszobornál, a Hajdúszoboszlói Köztemetőben Pávai Vajna Ferenc sírjánál, illetve az I. sz. fúrókút emléktáblájánál. A koszorúzáson a Hungarospa Zrt. munkatársai is fejet hajtottak a gyógyvíz feltárójának emléke előtt.

A Gyógyfürdő főbejárata előtti parkban, a Város Önkormányzata nevében Dr. Sóvágó László polgármester, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. képviseletében, Czeglédi Gyula vezérigazgató, Boruzs Ida szálláshelyek és vendéglátás igazgató, Varga Katalin szolgáltatás igazgató, Varga Judit humán szervező, titkárság vezető és esélyegyenlőségi referens, Kállai Zsuzsa marketing és értékesítési vezető, Tóth Annamária főkönyvelő, Cseke Zsolt vízgazdálkodási üzemvezető, Nagyné Kovács Mariann termálfürdő vezető, Csiszár Melinda Aqua-Palace élményfürdő vezető, Szakács Sándor Aquapark és Uszodavezető, valamint Szilágyi Zsuzsa PR menedzser helyezett el koszorút Pávai Vajna Ferenc mellszobránál, a Hajdúszoboszlói Köztemetőben a tudós, geológus sírjánál, illetve az I. számú kút emléktáblájánál, emlékezve és tisztelegve a hálás utókor nevében. Czeglédi Gyula a Hungarospa vezérigazgatója megemlékező beszédében elevenítette fel a gyógyvízfeltörés körülményeit és ennek máig tartó turisztikai jelentőségét, eredményét.

 

Az első sikeresen végződő tiszántúli fúrásának helyszíne Hajdúszoboszló volt.
Hajdúszoboszlón Pávai Vajna Ferenc tűzte ki az I.sz. mélyfúrás helyét a várost átszelő főút mentén és személyesen irányította a munkálatokat. 1924. december 16-án kezdték el a fúrást, melynek célja szénhidrogén feltárás volt. 1925. október 26-án már 317 napja "vallatták a föld gyomrát", amikor földgáz kíséretében 1090,87 méter mélységből felszínre tört a 73 fokos víz.
A Hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárása hozta meg Pávai Vajna Ferenc számára az elismerést és hírnevet, mely után számos felkérést kapott. A tudós geológus azt jósolta, hogy a gyógyító víz világfürdővé varázsolja Hajdúszoboszlót, ami be is igazolódott. Akkor kiemelkedtünk a hajdúsági mezővárosok sorából, és mára - idegenforgalmi szempontból - a megye legjelentősebb települése vagyunk. Évről-évre igyekszünk méltóak lenni Pávai Vajna Ferenc örökségéhez a fürdőkomplexum magas minőségi színvonalú működtetésével,  a folyamatos fejlesztéssel.

 

SziZsu