2017. 03. 06. - 09:39

131 éve született Dr. Pávai Vajna Ferenc tudós geológus, a "hévizek atyja"

131 éve született Dr. Pávai Vajna Ferenc tudós geológus, a

2017. március 6-án dr. Pávai Vajna Ferenc születésének 131. évfordulójára emlékeztünk. Az évforduló alkalmából elhelyeztük a megemlékezés virágait a Hajdúszoboszlói Köztemetőben, valamint a Gyógyfürdő bejáratával szembeni Pávai emlékszobornál. A koszorúzáson Hajdúszoboszló város és a Hungarospa Zrt. munkatársai is fejet hajtottak a gyógyvíz feltárója előtt.

A Gyógyfürdő előtt található emlékszobornál Hajdúszoboszló Város Önkormányzata nevében Marosi György Csongor képviselő, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. képviseletében, Czeglédi Gyula vezérigazgató, Kircsi Lajos gazdasági igazgató, Cseke Zsolt vízgazdálkodási üzemvezető, Kállai Zsuzsa marketing és értékesítési vezető és Szilágyi Zsuzsa PR menedzser helyezett el koszorút, valamint a Hajdúszoboszlói Köztemetőben található díszsírhelynél a megemlékezés virágait.

A tudós geológus 1886-ban született  Csongván (Erdélyben), a híres Bolyai Ferenc és Farkas leszármazottjaként. Nem csak családfája volt híres, hanem önnön munkássága is, hiszen a történelmi Magyarországon, így Erdélyben is az ő segédletével, illetve vezetésével végezték a szénhidrogén kutatásokat. 1920 után Magyarország területének jelentős részét elcsatolták a trianoni döntés nyomán, így a kőolaj és a földgáz fellelésének egyik fő terepe az Alföld lett, melynek aljzata addig csak az artézi fúrások nyomán, s így viszonylag kisebb mélységig vált ismertté.
Pávai tudta, hogy ilyen körülmények között a legkisebb észrevételek, hírek is fontosak lehetnek.
A torziós ingaméréssel kijelölt vérvölgyi fúrás sikertelensége már ismert volt, a hasonlóan meghatározott nagyhortobágyi pedig szintén a kudarc irányába haladt, amikor egy régi jó barátja és erdélyi földije, dr. Balázs Endre orvos Hajdúszoboszlóra hívja a házába.
Elmondja neki, hogy egy helybeli lakos szőlőjében artézi kutat fúrtak és meleg vizet találtak 140-150 m-es mélységben. Kimentek a szőlőbe, és Pávai azonnal felfigyelt a vízből kiváló gáz szagára. Melegvíz és erős gázszivárgás – nem hagyta békén ez a dolog, és legközelebb már főnökével. Böhm Ferenc tanácsossal ment ki a területre.
Mivel a környék amúgy is beleesett a kutatási tervekbe, Pávai aknákat mélyíttetett a Bánomkerti részen, majd a rétegdőlésekből megállapította a fúrás legcélszerűbb helyét.
A történet végét ismertjük: kőolaj helyett 1600 liter/perc 73 C-os termálvíz tört fel 1091 m-ből, napi 3700 m3 földgázzal együtt.
A nép a feltörő melegvizet elnevezte csodaforrásnak, és tény, hogy e nélkül a felfedezés nélkül soha nem vált volna világhíres fürdőváros Hajdúszoboszlóból.
 
Középen kalapban dr. Pávai Vajna Ferenc tudós geológus háttérben az akkori Gyógyfürdő főbejáratával
 

Bár a tudós geológus 53 éve távozott közülünk, de szelleme most is köztünk él és emlékét, munkásságát igyekszünk méltóképpen megőrizni a jövő számára.

 

SziZsu