2020. 10. 26. - 13:15

Megemlékezés a gyógyvíz feltörésének 95. évfordulójáról

 Megemlékezés a gyógyvíz feltörésének 95. évfordulójáról
1925. október 26-án tört fel a hajdúszoboszlói gyógyvíz, az évforduló alkalmából koszorúzásra került sor a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő bejáratával szembeni Dr. Pávai Vajna Ferenc mellszobornál,  az I. sz. fúrókút emléktáblájánál, illetve a Hajdúszoboszlói Köztemetőben a sírhelyénél. A koszorúzáson a Hungarospa igazgatóságának és menedzsmentjének tagjai is fejet hajtottak a gyógyvíz feltárójának emléke előtt.

A Gyógyfürdő főbejárata előtti parkban, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. képviseletében, Máté Viktória PR menedzser megemlékező beszédet mondott, ezután Kircsi Lajos Vezérigazgató koszorút helyezett el Dr. Pávai Vajna Ferenc mellszobránál. A megemlékezés az I. számú kút emléktáblájánál folytatódott, ahol Ceglédi Gyula, Hajdúszoboszló Város polgármestere és Dr. Zajdó Zsolt, a Hungarospa igazgatóságának elnöke helyezte el a koszorút. A utolsó megemlékezési helyszín Dr. Pávai Vajna Ferenc sírhelyénél volt a Hajdúszoboszlói Köztemetőben. 

beszed  kircsilajosmellszobor

csoportlkep

 

95 évvel ezelőtt, 1925. október 26-án Hajdúszoboszlón szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszínre tört az a különleges, 73 C°-os víz, amelynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bebizonyosodott. Csaknem egy évvel korábban, 1924. december 16-án, Pávai Vajna Ferenc geológus volt az, aki az I. számú mélyfúrás helyét kitűzte, majd a későbbiekben személyesen irányította a munkálatokat.

A Hajdú-Bihar Megyei Értéktár forrásanyaga szerint a „hévízek atyjaként” elhíresült, a magyar geológia apostolának tartott Pávai Vajna Ferenc Erdély szülöttje, geológus-mérnök tudós, a magyar hévízkutatás úttörője, a múlt század egyik legmarkánsabb tudós egyénisége a magyar kőolaj- és földgázkutatás, a hévízfeltárás- és hasznosítás legharcosabb, ikonikus alakja.

Eseményekben gazdag, sokszor gigászi tudományos küzdelmektől, olykor gyötrelmektől sem mentes pályaképe elgondolkodtató. Egy leküzdhetetlen akadályokat nem ismerő, egész életét nemes céloknak szentelő, fáradhatatlan, s kudarcokkal meg nem törhető ember, tudós géniusz képét tárja elénk. Pedig őt sem kerülte el a jövőbe látó, páratlan egyéniségek sorsa, hisz felkészültségét, elméleti megállapításait sokan kritizálták. Mindez ugyan nem törte le lelkesedését, de életében nem teljes mértékben övezte őt valódi tudományos jelentőségéhez mért elismerés. Oly sok nagy elméhez hasonlóan, nála is inkább már csak az utókor tudott szépíteni, illő méltatást, s szellemiségét, jelentőségét igazán értékelő tiszteletet adva neki.

Hajdúszoboszló városa és lakossága is sokat köszönhet neki, nem véletlen az eddig is méltó tiszteletadás (szoborállítás, emléktáblák, emlékérem, Hajdúszoboszló Díszpolgára cím, díszsírhely, s utcák, iskolák, közösségek, s tiszteletet adó megemlékezések).

siremlek

Máté Viki