2015. 10. 26. - 16:20

A gyógyvíz feltörésének 90. évfordulóját ünnepelte a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt.

A gyógyvíz feltörésének 90. évfordulóját ünnepelte a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt.

2015. október 26-án, hétfőn délelőtt 10.00 órától egy emlékülés keretében ünnepeltük meg a gyógyvíz feltörésének 90. évfordulóját az Aqua-Palace élményfürdőben.

Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója rövid köszöntő után felkérte Dr. Szálkai Tamást, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának történészét és levéltárosát, hogy nyissa meg és mutassa be az "Amikor a mélyből feltört a gyógyító víz" című kiállítását az Aqua-Palace élményfürdő Szörf épületének aulájában. A tárlatot bárki megtekintheti 2015. november 15-ig.

A kiállítás megnyitó után az emlékülés vette kezdetét az Aqua-Palace élményfürdő Konferenciatermében. Elsőként Czeglédi Gyula vezérigazgató köszöntötte a fővendégeket és minden megjelent vendéget.

A köszöntő után Holoda Attila, Hajdúszoboszló város alpolgármestere nyitotta meg hivatalosan az emlékülést. Beszédében kiemelte a gyógyvíz feltárásának, valamint Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus munkásságának fontosságát.

Ezután Nagy László János „A csillagok gyermekei vagyunk” című könyvéből hallhattunk szemelvényeket a gyógyvíz feltárásának körülményeiről Szilágyi Zsuzsa, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. PR menedzsere felolvasásában.

A könyvrészleteket követően Pálfalvi Ferenc geológus tartott ismeretterjesztő előadást a hajdúszoboszlói gyógyfürdő hévízkútjainak geológiai és hidrogeológiai viszonyairól, melynek keretében kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi geológiai helyzet miatt felelőtlenség lenne több kútfúrást végezni Hajdúszoboszló térségében a védőidomon belül, a rétegképződések depressziós helyzetének veszélyei miatt.

Ezután Czeglédi Gyula vezérigazgató tartott előadást az elmúlt 90 év eseményeiről a gyógyfürdő vonatkozásában. Előadásában kiemelte a fürdő fejlődésének főbb eseményeit, ezen belül részletesen beszélt az elmúlt 20 év beruházásairól és gazdasági eredményeiről.

Az előadásokat követően Nagy László János Az élet vize című filmet és videó üzenetét, valamint Búzási László Életképek a fürdőről című filmet tekinthették meg vendégeink.

Az emlékülés befejezése után koszorúzásra került sor Dr. Pávai Vajna Ferenc mellszobránál és az I. sz. kútnál. Az emlékhelyeknél koszorút helyezett el a város nevében Holoda Attila alpolgármester, Czeglédi Gyula, a Hungarospa  vezérigazgatója, a MOL Nyrt.,  a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. és a Hajdúszoboszlói Fizetővendéglátók Egyesülete.

A koszorúzást követően a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. ünnepi ebédre invitálta a megjelent vendégeket az Aqua-Palace élményfürdő aulájában.

 

SziZsu