szepkartya        letöltés         fogyasztbart            ESZ-Turisztikai_attrakcio-logo-2022--min-3                 Csaladbarat_hely_vedjegy_szhely_RGB_office_2022_0620

               

2012. 05. 14. 16:23

A hajdúszoboszlói iszap gyógyító hatása

A hajdúszoboszlói iszap gyógyító hatása

Nehéz a vájárok élete, ezzel mindenki egyetért. Ismerjék meg Tamás József történetét, aki közel 40 évnyi bányász élettel a háta mögött, ma 74 évesen is remekül érzi magát a bőrében. Vajon mi lehet a titok?

Mosolygós szemű idős úr tekint vissza rám a masszírozó szobából, mikor megérkezem. Látszik, hogy jól esik neki a kezelés, a masszőr épp a karjait kenegeti, ott ahol fájni szokott. Kint várakozom az előtérben, és közben hallom, hogy nem csak vidám, de beszédes is Józsi bácsi, amit nemsokára én is megtapasztalhatok. Ahogy kijön, a kezelőhelységből látom, hogy jó fizikumú öregúr, könnyedén mozog, és huncutul mosolyog. Letelepedünk a közeli folyosón lévő székekre és elkezdi mesélni történetét.
„1957 végén lettem vájár. Akkoriban az István II-es aknát mélyítettük, ami gázrobbanás veszélyes akna volt. Egy időre Zobákra kerültem át, majd vissza, és közben történt is egy gázrobbanás, melybe 3 ember belehalt.”

20120503-112500-500_20120514162253_9.jpg

Józsi bácsi 38 évig dolgozott a Bányászati Aknamélyítő Vállalatnál, mint gyors vágathajtó és ebből 34 évet a föld alatt. Munkája során gumiruhában kellett dolgoznia 11 évig, mert a vájatban is „esett rájuk az eső”. Volt, hogy 750 méter mélyen dolgoztak.
„Az egész testem reumás, mert az a 11 év gumiruhában valami förtelem volt. Mikor kiszálltunk az aknából télen, a gumiruha alatt tiszta víz volt mindenem. Mire beértünk a fürdőbe, ránk fagyott a ruha.(…) Vastag, gumírozott vászonruha volt pontosan. Ahogy levettem a gumikalapom, az úgy meg is állt.”
Sokat kellett dolgozniuk a föld alatt. Több száz kilós vasakat cipeltek akár 4000-4500 darabot is egy nap, nagy volt a hajtás. A folyamatos megterhelések következtében az ízületek sérültek a leginkább a nyirkos, hideg környezetben.
„Szerencsére elismert voltam a szakmámban. 30 évig voltam csapatvezető vájár 8 ember volt általában beosztva hozzám. Rengeteg embert tanítottam be ezen idő alatt.”

1952-ben kezdődött el a nehézipari pályafutása. Komló építésében segédkezett, ott is vasakat kellett hordani az építkezéshez. Ekkor kapott miniszteri kitüntetést is munkájáért, a magyar érdemrend ezüst fokozatát. Később többször is elismerésben részesítették: megkapta a „Kiváló munkás!”, a „Szakma kiváló dolgozója!”, és a „Kiváló bányász!” címeket is. Végig keményen és kitartóan dolgozott az egyik legnehezebb szakmában.
„Miután elvégeztem egy 3 napos bányász továbbképző vizsgát, Márkus hegyre kerültem az orosz eocén programba. (…) Ott állandóan kvarcpor szállt a levegőben. Volt álarcunk, de nagyon nehéz volt, bemelegedett az ember arca alatta, le kellett vennünk egy idő után, mert 12 órán keresztül nem lehetett bírni.”
Mielőtt Hajdúszoboszlóra érkezett volna feleségével, pulmonológiai vizsgálaton esett át, mivel 2/3-as a szilikózis* kategória beosztása. A főorvosnő megállapította, hogy romlott az állapota, ami kórházi kezelést igényelne. Józsi bácsi hallani sem akart róla.
*A szilikózis a tartós szilícium-dioxid belégzés okozta restriktív tüdőbetegség, mely a tüdő heges, fibrózus átalakulásával jár.
„A bányában lábfejcsontrepedésem volt, föntről egy kő ráesett a lábamra, így kórházba kerültem. Életemben talán háromszor feküdtem kórházban. Egyszer még gyerekkoromban, mikor eltört a lábszáram, meg kétszer, mikor a bányában dolgoztam. Nem voltam nagyon beteges ember.”

54 éves korában nyugdíjba ment, 6 évvel korábban, mint a korabeliek, a földalatti munka miatt. Úgy érezte, bírja még a munkát és 5 és fél évig dolgozott még „maszeknál”, azután 60 évesen leszázalékolták. „Előtte is megvolt a gerincferdülésem, az ízületeim tönkre mentek, magas vérnyomásom van és cukorbetegségem.” Azóta már csak a kertjében dolgozik, füvet nyír, vagy a házkörüli teendőket végzi.
„Ide jövünk évente kétszer, tavasszal és ősszel kezelésekre, már 14 éve. Még a Széchenyi terv-es felújítás előtt is tetszett nekünk a termálfürdő, de azóta még szebb lett. Nagyon szeretünk ide járni, a kezelések, a víz, és ahogy az emberrel bánnak, mind ez csodálatos.”

Dr. Magyar Zsuzsa reumatológus orvos írja föl a kezeléseket, melyek Tangentoros* kezelésből (víz alatti vízsugármasszázsból), iszapkezelésből, orvosi gyógy-masszázsból és fürdőkúrából állnak.
„A doktornő, akihez most járunk kezelésre Dr. Magyar Zsuzsa, a feleségemtől, meg tőlem is csillagos 5-öst kapott, mert ahogyan dolgozik az kiváló.”
„A kezeléseken felül rengeteg vitamint szedek, mellette persze orvos által felírt gyógyszereket is, de alapvetően jól érzem magam. (…) Nekem a legjobb az iszapkezelés. Azt imádom… az ízületeimre az a legtökéletesebb, ez a kezelés mindig telítve van, nehezen lehet rá időpontot szerezni, biztosan másoknak is annyira jól esik, mint nekem.”

Józsi bácsi mindig jobban érzi magát, ahogy tőlünk távozik, elmondása szerint csupán kicsit romlik az állapota, amíg várni kell a következő kezelésidőszakra és messze is vagyunk, de szerinte ez a 14 évnyi kúra az, ami még ilyen jó formában tartja őt.
„Van már két dédunokám egy 8 és egy 10 éves fiú, úgyhogy miattuk is meg kell, hogy tartsam az egészségemet. Imádják a dédpapát! (nevet) Így volt ez, a lány unokámnál is - aki most 33 éves – mikor megszületett azonnal letettem a cigarettát, és az óta nem szívtam el egy szálat sem.”

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. további jó egészséget kíván Józsi bácsinak és családjának, reméljük, hogy sok-sok évig visszatérő vendégünkként üdvözölhetjük még fürdőnkben!

Én azt mondom, hogy szomorú sorsom volt és örülök, hogy megúsztam. A korombeliek, akikkel együtt dolgoztam, rengetegen már a föld alatt vannak, de szerencsére a kezeléseknek és a folyamatos aktivitásomnak köszönhetően remekül érzem magam!”

SziZsu