Gyógykezelések

A gyógykezelések szabad kapacitását az alábbi táblázat mutatja.

A Hajdúszoboszlói gyógyfürdőben több, mint negyven féle kezelés áll a betegek rendelkezésére. A  különböző gyógykezelések kombinálva a leghatékonyabbak. Többek között masszázst, iszapkezelést, súlyfürdőt, víz alatti masszázst, víz alatti gyógytornát, különböző elktroterápiás kezeléseket és a legmodernebb szoft lézer kezelést is alkalmazunk. Napjainkban a hangsúly a komplex fizioterápiás kezelésen van, tehát a fürdőkúrát egyéb eljárásokkal, pl. gyógytornával, mechanoterápiával, elektroterápiával egészítjük ki. Az iszapkezeléseket iszappakolás formájában alkalmazzuk saját iszapunk felhasználásával, mely a fúrások hordalékában és gyógyvizünk üledékéből áll. A balneoterápiás kezelések csak kúraszerűen fejtik ki hatásaikat, így kívánatos, hogy egy fürdőkúra legalább két hétig tartson.

Hidro-balnaoterápiás kezelések  -  Gyógyfürdőnkben minden hidroterápiás kezelés  gyóygvízzel történik.

 • Súlyfürdőkezelés: víz alatti trakciót alkalmazunk egy speciális kiépített medencében, nyaki húzatás esetén elektromos vibrátorral kiegészítve a függesztést, a porckorongok és kisebb nyomás alatt lévő ideggyökök tehermentesítése, szalag- és izomzsugorodások mérséklése, izomgörcsök oldása, idült gyulladásos folymatok csökkentés céljából.
 • Víz alatti sugármasszázs: a víz fizikai, kémiai paramétreinek hatása mellett izomtónus- csökkentő hatása van és a perifériás erekben növeli a keringést. Myalgiák, izomspazmus, kontraktúrák, keringési zavarok és a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavaraiban alkalmazzuk ezt.
 • Szénsavas fürdő: a kezelés során a szénsav látható bőrpírt okoz és már 2-3 perccel a kezelés után érzékelhető az értágulás. Vérnyomáscsökkentő hatása sorozatkezelés után hosszú ideig érvényesül. Jó hatású a krónikus artériás és vénás keringési zavarokban, segíti a sebgyógyulást. Csökkenti a vér viszkozitását, fontos az infarktus utáni rehabilitációban.
 • Víz alatti gyógytorna: a hidroterápiás eljárások közé tartozik, elsősorban a víz közvetlen fizikális és termikus ingerein keresztül fejti ki hatását. Előnye, hogy a torna kisebb izomerőt igényel, és olyanok is el tudják végezni a gyakorlatokat, akik erre külön képtelenek.

 Iszapkezelés

Iszapkezeléseket iszappakolás formájában alkalmazzuk saját iszapunk felhasználásával, mely a fúrások hordalékában és gyógyvizünk üledékéből áll. Az iszappakolás lehet egésztest, vagy rész iszapkezelés. Általában 42 °C- on a kezelendő testréstre kenjük fel  2-3 cm vastagon az iszapot, majd lepedővel, gumilepedővel és pokróccal fedjük. Nőgyógyászati vonatkozásban idült gyulladások, adnexitis, parametritis, stb. menseszavarok, a nemi szervek fejletlensége és sterilitása teszi indokolttá az iszapkezelést. Gyermektelen meddő nők évente kétszer. Háromszor megismételt kúrák után több alakalommal beszámoltak a fogamzásról.

Mechanoterápia:

 • masszázsok: klasszikus svédmasszázst és reflexzóna masszázst végeznek szakembereink. A masszázs kezelésének fájdalomcsillapító, izomtónus szabályozó, vérkeringést javító, fáradtságérzetet csökkentő és a psychés állapotot javító hatásuk van. A reflexzóna masszázs alkalmazásával belső szervek betegségeire tudnak reflextonikusan hatni.
 • Gyógytorna :A gyógytorna pontos klinikai vizsgálat alapján összeállított terápiás célú mozgásgyakorlatból áll. A gyógytornászok a betegeket egyénileg, vagy csoportban tornáztatják.. A gyógytornász a csoportban a betegeket egyénként is figyeli, a hibás mozgást javítja és szükség esetén bemutatja a gyakorlatot. A gyógytornával egészségmegőrző, megelőző, gyógyító és helyreállító hatás érhető el az egész szervezet, vagy egyes szervek működésében. 

 Elektroterápia, ultrahangterápia, fényterápia

Gyógyfürdőnk fejlett gépparkkal rendelkezik, melyekkel jól képzett szakasszisztenseink dolgoznak. A kisfrekvenciás kezelések fájdalomcsillapító és keringésfokozó hatását használjuk ki ideg, izom és izületi fájdalmak kezelésében. Gyakran használjuk a galván kezelést gyógyszerek szervezetbe juttatására iontoforesisek formájában. A hydrogalván kezelések jól egyesítik az elektromos áram és a hydroterápia előnyös hatásait, elsősorban olyan betegségek esetén használjuk, amelyek egyszerre több izületet, testtájékot érintenek, pl.: rheumatoid, arthritis, lágyrész reumatizmus, fibromyalgia. Az impulzusáram bizonyos formáit (TENS, diadinamikus áram) fájdalomcsillapításra, másokat ingerterápiaként használjuk izomstimulálásra. A középfrekvenciás kezeléseket (interferencia) a magnoterápiát és a nagyfrekvenciás kezeléseket (rövidhullám, deciméterhullám, mikrohullám) fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, keringésfokozás céljából alkalmazzuk. Az ultrahang fizikai és biológiai hatásai révén a sejtek mikromasszásával értágító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, fibrolytikus és hámosító hatás érhető el, így mozgásszervi betegségekben igen gyakran használt fizioterápiás gyógymód.

A fényterápiák közül az infravörös fény merevséget, fájdalmat, ödémát csökkentő, vérkeringést fokozó, gyógyulást, sebgyógyulást elősegítő hatású. Az ultraibolya sugárzás fotobiológiai hatását kihasználva elsősorban psoriásios betegeket kezelünk balneoterápiával kiegészítve jó eredménnyel. A soft lézer kezelés anyagcserét fokozó, vérkeringést fokozó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő, a szövet regenerációt fokozó hatását figyelembe véve degeneratív és gyulladásos mozgásszervi betegségek esetében és sérülések, műtétek utáni kezelések során jó hatásfokkal alkalmazzuk.

Ivókúrák és inhaláció

Újabb kutatások szerint a mélyfúrások vize, mely fürdőkezelésekre kitűnő, ivókúrára összetétele miatt változatlan állapotban nem alkalmas (magas metaborsav tartalom, stb.) A felszínesebb rétegekből eredő víz, melyet széndioxiddal dúsítunk ásványvízként ivókúrára alkalmas. A Pávai Vajna ásványvíz magas hydrogén-karbonát tartalma következtében elsősorban emésztőszervi megbetegedések – savtúltengés, hurut és fekélybetegségek esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása miatt előnyös.Gyógyvizünk gyulladáscsökkentő hatása miatt idült légúti betegségek (bronchitis) esetén inhalációs kezelésként gyógyító, légzésfunkciót javító hatású.

Mofetta

 A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő legújabb gyógykezelése, a mofetta - azaz széndioxid gyógygáz kezelés. A kezelés igénybe vételéhez  orvosi vizsgálat szükséges. A Gyógyfürdő saját reumatológus orvosai írják fel a kezeléseket. A széndioxid gyógygáz a bőrön átdiffundál a szövetekbe, specifikus értágító hatást gyakorol a perifériás keringésre, a mikrocirkulációra, szekunder úton pedig a szívműködésre fejt ki kedvező hemodinamikai hatást.  A kezelés egy kabinban történik, amelyben  színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb CO2 gáz van. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő.

 A kúra kezdetekor reumatológus fizioterápiás szakorvosi vizsgálat történik, a kezeléseket a vendégek az orvos által előírt időben és mennyiségben kapják.
 A fürdő reumatológusai, Dr. Fehér Judit vezető főorvos irányításával látják el napi munkájukat. A NEAK által támogatott gyógykezelések a következők:
 • 01 termál gyógymedence
 • 02 kádfürdő
 • 03 iszappakolás
 • 04 súlyfürdő
 • 05 szénsavas fürdő
 • 06 orvosi masszázs
 • 07 vízalatti sugármasszázs
 • 08 vízalatti csoportos torna
 • 09 komplex gyógyfürdő ellátás
 
A NEAK által támogatott gyógykezeléseket érvényes biztosítási kártyával rendelkezők  évente kétszer vehetik igénybe! Egy kúrában 4 féle gyógytényező (01-08) vehető igénybe, a kúra  kezelésenként legfeljebb 15 darabot tartalmazhat. Fontos tudni, hogy a gyógyfürdő alkalmazásának vannak ellenjavallatai!
Nem látogathatják gyógyfürdőnket azok, akik heveny gyulladásos, rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, keringési elégtelenségben, súlyos vérnyomás elégtelenségben, gümőkóros megbetegedésben, súlyos központi idegrendszeri megbetegedésben vagy fertőző bőrbetegségben szenvednek.
 

Gyógyfürdőnk szolgáltatásait mozgássérült vendégeink is igénybe tudják venni! A betegek medencébe történő beemelését egy korszerű emelő szerkezettel meg tudjuk oldani.