1925. október 26-án csodálatos esemény történt Magyaroszág egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón. Szénhidrogén kutatások nyomán 1091 méter mélységből földgáz társaságában felszinre tört a különleges, 73 fokos víz, melynek gyógyhatása rövidesen cáfolhatatlanul bevizonyosodott. Pávai Vajna Ferenc volt az a tudós geológus, akit hévízünk atyjának nevezünk. Neki köszönhető, hogy a természet e csodálatos ajándéka immáron több, mint 95 éve az emberiséget szolgálja. A föld mélyének bársonyos barna, orró kincse elárasztotta a környékbeli mélyedéseket és az emberek fürdőzni, mosni kezdtek benne. Hamar észrevették, hogy a víz csodát tud. Gyorsabban gyógyulnak a sebek, enyhülnek a reumatikus fájdalmak. 
 
 
                  

E szenzációs hír felkeltette a szakemberek érdeklődését.Megvizsgálták, vegyelemezték a folyékony forró arany összetételét, s páratlan megállapítások születtek. Dr. Bodnár János, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Orvos Vegytani Intézetének igazgatója így írt a szoboszlói vízről: "Analysisünk szerint a hajdúszoboszlói mélyfúrásból eredő víz alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévíznek minősítendő. Egybevetve a chémiai analysis adatait a víz igen magas hőmérsékletével kimondható, hogy a maga nemében egyedülállónak tekinthetô, hozzá hasonló összetételű és hőmérsékletű víz - a rendelkezésünkre álló analysisek alapján - nem ismeretes."
Dr. Dalmady Zoltán balneológus, egyetemi tanár szerint "... a fizikai chemia szempontjából rendkívül érdekes vonása a hajdúszoboszlói vizeknek, hogy töménységükben és összetételükben aránylag igen közel állanak az emberi szövetnedvek összetételéhez. Különös figyelmet érdemel a tengeri fürdőkkel való összehasonlítása, hiszen a hajdúszoboszlói víz maga sem más, mint trias-kori tengerek felidézett szelleme. Konyhasótartalmánál fogva körülbelül ötszörösen hígított tengervíznek tekinthető, de a tengervíztől eltér csekély magnézium, calcium és jelentékeny hydrocarbonat tartalmánál fogva. Ennek dacára éppoly joggal használható úgy a gyógyításra, üdülésre, mint bármely más olyan tengeri fürdő, mely vizének hígítottságánál fogva hasonló töménységű."
Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít. Másfél év múlva, 1927. július 26-án megnyílt a fövényfürdő.
Az azóta eltelt több, mint 90 év bővelkedett eseményekben, a turizmus egyre élénkült, s az elvárásokhoz igazodva többször bôvíteni, korszerűsíteni kellett. Fürdőnket alapítója, Hajdúszoboszló városa sosem hagyta cserben, s ennek köszönhető, hogy időről időre megújulhatott, a kor igényeinek megfelelően fejlődhetett. A gazdasági-politikai átalakulás idején - 1991-ben - részvénytársasággá alakította fürdőjét az önkormányzat, amelynek azóta is többségi tulajdonosa. 1992-ben átadták az Árpád Uszodát, a  kilencvenes évek derekán megkezdődött az ásványvíz-palackozás, megnyílt a cég saját utazási irodája és saját kempinget építettek.

1996. január 1.
Jeles történelmi dátum. Az egykor államosított szoboszlói termálkutak visszakerültek jogos birtokosukhoz. A képviselő-testület még 1995-ben egyöntetűen határozott visszavásárlásukról. 1996-tól napjainkig egy hatalmas megújulási folyamat zajlott le a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben, ugyanis ekkor indította el a cég menedzsmentje és a tulajdonos Hajdúszoboszlói Önkormányzat eredetileg 8 évre tervezett fejlesztési programját: 1996-ban megnyitotta kapuit fürdőnk gyógyszanatóriuma a Hotel Thermál Terápia, melyhez hamarosan saját kis fürdőépületet emeltek. A Délibáb és a Silver Hotelben egy-egy új terápia üzemeltetését vette át a fürdő, melyek a gyógykezelések további bővítését tették lehetővé. 1998 karácsonyán elkészült az új, modern termálfürdő-épület.
Phare támogatással 2000-ben Magyarországon elsőként létesült vizi szórakoztató központ, az Aquapark.  

Ezt követően a Széchenyi terv jóvoltából egy 2,5 milliárdos beruház zajlott le 2001-2002 évben, melynek során teljesen megújult a strand, bővült az Aquapark, a kádfürdő épületének emeleti részén új kezelőhelyiségeket alakítottak ki, ezzel bővítve gyógykapacitást, az uszodában új tanmedence, gyógymedencék és szauna létesült, végül 2002 őszére megszépült a termálfürdő csarnoka. 
A leglátványosabb fejlesztések a strandfürdőben történtek, hiszen azon túl, hogy megújult az infrastruktúra, új, az európai normáknak megfelelő medencék épültek, köztük egy Európában egyedülálló óriásmedence, a mediterrán tengerpart különböző látványelemekkel. 
2003 őszén több, mint egymilliárd forint értékű beruházás kezdődött meg a József Attila utcai Hotel Termál Terápia és környezetének fejlesztésére. 2005 július végén megnyithatta kapuját az újjá varázsolt háromcsillagos Hungarospa Thermal Hotel.

2004-ben több mint ezer négyzetméteres, modern gépsorokkal felszerelt új ásványvíz palackozóüzem létesült. A beruházás értéke 150 millió forint volt.

2008. júniusában indult el Hajdúszoboszló történetének legnagyobb turisztikai beruházása, az Aqua-Palace fedett élményfürdő kivitelezése.
A 4,8 milliárd forint összértékű kiemelt projekt 2,25 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg. Az új létesítmény legfontosabb célja a szolgáltatás-kínálat további bővítése,  illetve a nyári szezon meghosszabbítása.  Az Aqua-Palace 15 ezer négyzetméter alapterületen, 1600 négyzetméter vízfelülettel, egyszerre 1000 fő befogadására  alkalmas, ahol minden  korosztály megtalálja  a számára megfelelő szórakozási, kikapcsolódási formát az egészen pici gyermekektől kezdve, a fiatal, sportkedvelő felnőtteken keresztül, az idősebb korosztály is. A létesítményt 2010. márciusában adták át.
2014 ismét a fejlesztések éve a Hungarospa-nál. Megújult és egy új szárnnyal bővült a gyógyfürdő termálcsarnoka. Extrém zónával bővült az Aquapark, ahol 6 új óriáscsúszda és mászófal létesült. A strandon megújult az Omega és tanmedence, gyeremek színpad és habshow helyszín létesült.
2018-ban a strandszezon kezdetén 2 új gyermek medencét vehettek birtokba a kisgyermekes családok.